Voelen…

Voelen en ademen zijn twee van de belangrijkste levensbehoeften. Voelen wordt vaak geassocieerd met aanraken. Daar kunnen we niet zonder. Als je gemasseerd wordt voel je de aanraking op je huid. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de textuur van voedsel in je mond voelen, of voelen dat je moe bent en rust moet nemen. Er zijn variaties en gradaties in voelen. Iedereen ademt, maar niet iedereen is zich bewust van de adem. En de adem voelen kan dan heel lastig zijn.

Deze week zei ik in een privé les tegen iemand: ‘Adem naar de rekkingen toe’.
Het bleef even stil en hij vroeg toen: ’Hoe doe ik dat?’
Blij dat hij dat vroeg, zei ik dat hij met zijn aandacht naar de rekkingen kon gaan. Waarop hij zei: “O, dus ik moet dan aan die plek denken”.

Dit is zo herkenbaar, want veel mensen leven met en vanuit het denken.
Er wordt veel aandacht besteed aan kennis en denken, maar weinig aan wijsheid en voelen. Terwijl het voor je gezondheid en welzijn zo belangrijk is om het hele lichaam te kunnen voelen en aansturen.

Wat ik bedoelde was dat je met je aandacht (je gevoel) in die plek gaat, heel bewust. Zodat je daar de botten voelt, de spieren die rekken, of de druk op die spieren, het bloed door je aderen voelen stromen, etc.
En als je dan een tijdje in dat gebied vertoeft met bewuste aandacht, dan ga je nog veel meer ‘voelen’. Dan kun je er ook de adem waarnemen.
Want je lichaam en huid zijn één groot ademend veld. En met de kracht van je intentie, kun je de adem richten op bepaalde lichaamsdelen.

Dit vraagt oefening en concentratie. Het vraagt om een open mind en veel geduld. Maar uiteindelijk kan iedereen dit leren.
Als je dit vaker oefent, dan ga je steeds beter voelen wat je nodig hebt, waar je grens ligt, waar je energie van krijgt en wat je uitput.
Je gaat voelen welke voeding je zwaar en moe maakt en welke voeding je een licht gevoel geeft, welke voeding je hyper maken of hartkloppingen geeft etc.
Maar ook welke muziek, of beelden je een fijn gevoel geven en welke beelden je energie doen inkrimpen/terugtrekken.

Zo ga je vanzelf betere en gezondere keuzes maken. En voel je je lekkerder in je vel.

Dat is de kracht van Yoga!

Wil je ook weer of beter leren voelen?

Meld je dan aan voor een privé les.

 

close
Ontvang een gratis Audio met yoga oefening ter ontspanning van de onderrug en schrijf je in voor de nieuwsbrief, waarin je maandelijks op de hoogte wordt gehouden over mijn yogalessen en -retreats

We zullen geen SPAM versturen lees de privacy policy voor meer info.